Potpisan Protokol o saradnji na sprovođenju Programa „Žene u privatnom sektoru” - Udruženje poslovnih žena Srbije
office@poslovnezene.org.rs
+381 11 6776 801

Potpisan Protokol o saradnji na sprovođenju Programa „Žene u privatnom sektoru”

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije dr Sanja Popović –Pantić, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež su potpisali Protokol o saradnji za sprovođenje Programa „Žene u privatnom sektoru“.

Protokol ima za cilj pomoć i podršku kompanijama koje planiraju da podstaknu veće učešće žena i doprinesu ravnopravnosti polova na radnom mestu. Svečanost potpisivanja Protokola je upriličena u prostorijama Privredne komore Srbije i u prisustvu brojnih medija.

Predsednica UPŽ Srbije Sanja Popović –Pantić je tom prilikom iskazala zadovoljstvo što je, kako je rekla, dugogodišnji rad Udruženja na osnaživanju ženskog preduzetništva u Srbiji, sada krunisan i saradnjom sa državnim institucijama, poput Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

– Cilj je da se u kompanijama širi dobra praksa i da se i u drugim malim i srednjim preduzećima nastavi sa sprovođenjem UN principa osnaživanja žena, među kojima je svakako unapređenje položaja žena unutar kompanije i da one bude ravnopravne sa muškarcima, ali da više njih bude uključeno i lance dobavljača – dodala je predsednica UPŽ Srbije.

4

Zorana Mihajlović jе navеla da jе Protokol samo počеtak saradnjе, a da ćе sе Koordinaciono tеlo i Vlada potruditi da konkrеtnim mеrama doprinеsu da sе lakšе dođе do krеdita, i pomognе kompanijama da poštuju zakon i pravе planovе u skladu sa principima rodnе ravnopravnosti.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da Protokol ne sme da ostane samo protokolarno potpisivanje nekog papira, i da se problemi koji postoje ostave nerešeni.

Posle svečanosti potpisivanja Protokola je organizovana i interaktivna radionica na kojoj su predstavnici kompanija, učesnici programa „Žene u privatnom sektoru“ predstavili svoja isksustva i podatke o primeni Zakona o rodnoj ravopravnosti.  Koordinatorka na ovom projektu ispred UPŽ Srbije je Olivera Popović, potpredsednica, koja je aktivno učestvovala i u radu radionice.

Među firmama koje su deo projekta „Žene u privatnom sektoru“ su i četiri preduzeća, članica UPŽ Srbije koja su u proteklom periodu  nagrađivana i priznanjem „Cvet uspeha za ženu zmaja“ upravo za najbolji model zapošljavanja žena i to su kompanije: „Logo“, „Afrodite Mode Colection“, „Al Grosso“ i „Nopal Lux“. U projektu učestvuju i firme „Hemofarm“ a.d. iz Vršca i „Telekomunikacije“ d.o.o. iz Blaca.

Program „Žene u privatnom biznisu“ je inicirala Svetska banka.

Detaljan video izveštaj sa događaja možete pogledati ovde.

Protokol o saradnji.